I na konci října lze najít kvetoucí rostliny

Podzim se již překlenul do své druhé poloviny. Stromy téměř shodily všechen svůj kouzelně barevný šat a připravují se k dlouhému zimnímu spánku. Ptáci, jejichž poletování a ranní radostné zpívání při rozbřesku nesmí chybět žádný den, již také se svou pravidelnou aktivitou z velké části ustali. Část z nich se vydala na strastiplnou cestu do teplých krajin, část sice zůstala, ale šetří síly na nejnáročnější období roku. A co rostliny? Také se již chystají na první mrazíky, první sníh? Mohlo by se na první pohled zdát, že ano. Většina divokých travin ukončila vegetační období růstu a jejich nadzemní části pomalu usychají. Avšak pozornému oku zcela jistě neunikne, že i na přelomu září a října lze pořád v přírodě narazit na celou řadu kvetoucích rostlin. Stačí se jen dobře dívat.

Všechny rostliny, jejichž fotografie se nachází v tomto článku, byly vyfotografovány 31. 10. 2021 v okolí Ždánic. Poznávání rostlin patří mezi zálesácké dovednosti.

Nejznámější rostliny

V první řadě můžeme narazit na rostliny, které kvetou od brzkého jara až do konce podzimu. Mezi ně patří např. všem dobře známá sedmikráska chudobka nebo řebříček obecný. Narazit se také dá na poměrně běžný jestřábník, který tvarem květu připomíná pampelišku, tedy smetánku lékařskou.

První dva zmíněné druhy lze poznat velmi snadno, s jestřábníkem je to ale obtížnější. V ČR se můžeme setkat s více než dvaceti druhy jestřábníků, jejich rozeznání však často není jednoduché ani pro zkušené botaniky. Proto jsou vyfotografované jestřábníky bez druhového jména, byť se pravděpodobně o různé druhy jestřábníků jedná.

Další známé rostliny

Mezi další hojné rostliny, jejichž květy lze i v říjnu nalézt, zcela jistě patří např. chrpa, bodlák, kokoška nebo čekanka

Méně obvykle rostliny

Kdo má oči otevřené a má i trochu štěstí, může narazit na méně obvyklé či dokonce chráněné druhy. Např. hořeček, vítod nebo některé druhy zvonků. Všechny tyto rostliny patří mezi skvosty naší květeny.

Kvetoucích rostlin je v říjnu mnoho

Výčet rostlin, na jejichž květ lze v říjnu narazit, je až překvapivě dlouhý.

Nejsou to ale jen rostliny, které nás mohou svou krásou při podzimní procházce uchvátit. Je třeba mít oči otevřené a vnímat přírodu jako celek. Teprve pak můžeme spatřit její taje, její krásy a nechat se jí okouzlit.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *