Boj o Heřmanův újezd

Akce proběhla v termínu 8. 4. – 9. 4. 2022

Máme za sebou první víkendovku – „Boj o Heřmanův újezd“, která nebyla ani tak zálesácká, jako spíše příběhová. Nejdříve tedy pár slov na vysvětlenou. Celý náš školní rok provází naše schůzky menší příběh, který s dětmi hrajeme. Celé to začalo již na podzim, kdy nás během opékání špekáčků na Salaši překvapil silně vyděšený člověk, který z ničeho nic vyběhl z lesa. Dozvěděli jsme se od něj, že byl přepaden a okraden. Pomohli jsme mu proto získat jeho ztracený majetek zpět. Na vině tehdy byly lapkové, kteří se utábořili na zdejším hrádku, zvaném Heřmanův újezd. No a tím to celé začalo.

Postupem času a za pomoci obchodníka Heřmana Podskalského jsme se vydali po stopách lapků. Podařilo se nám nalézt místo, kde si lapkové předávali tajnou korespondenci. Díky tomu jsme také zjistili, kde se přesně jejich sídlo nachází a jak asi vypadá. Rozhodli jsme se jej tedy dobýt.

Tomu ale předcházela důkladná příprava. Podle tajné zprávy, kterou jsme od lapků získali, se mělo něco důležitého udát na místě zvaném Bažantí ostrov v 10:30 dopoledne. Jaké překvapení nás čekalo na místě! Přistihli jsme přímo při činu kouzelníka, který se pokoušel s lapky obchodovat. Pod pohrůžkou, že ho udáme, jsme ho přesvědčili ke spolupráci. Ta se poté ukázala jako klíčová při samotném boji o Heřmanův újezd. Kouzelníka totiž nejspíš trápilo svědomí, a tak nám poskytl důležitý recept na přípravu lektvaru pro obnovu zdraví.

Společně jsme tedy rozdělali oheň a pustili se do přípravy lektvaru. V receptu stálo, že musíme sehnat lístky a květy rostlin plicník lékařský, podběl lékařský, kopřiva dvoudomá a nějaké další rostliny, jejíž název jsme nikdy předtím neslyšeli. Ten název zněl „archespora“. Kouzelník nám popsal, kde by taková rostlina mohla růst, avšak také jsme se od něj dozvěděli, že tato rostlina je velmi nebezpečná. Počasí však bylo proti nám a nemohli jsme se vydat tuto rostlinu hledat. Kouzelník nás ale zachránil. Za příslib další spolupráce při hledání surovin na jeho lektvary nám daroval několik lahviček výtažku z této rostliny.

S plnými flakony léčivého lektvaru a vyzbrojeni meči jsme se vydali na kopec dobýt Heřmanův újezd a zbavit se lapků. Velmi se nám vyplatilo, když jsme vyslali tichého průzkumníka na obhlídku situace. Průzkum odhalil, že hrádek je dobře střežený a dobýt ho nebude lehké. Měli jsme ale velké štěstí. Jak je známo, lapkové nebývají moc poctiví. Proto jsme se ani moc nedivili, když jsme jednoho z nich nachytali spícího na své stráži. Zajali jsme ho a vyslechli. Prozradil nám vše, co jsme potřebovali vědět. Kolik strážných je na hrádku, kde jsou jejich pozice, kde je tajný vchod za hradby a dokonce i kde mají ukrytý poklad.

S těmito informacemi již nic nebránilo tomu, abychom se vypravili přímo na hrad. Vedli jsme útok ze dvou stran. Jedna skupina zaútočila na hlavní bránu, aby odvedla pozornost. Menší skupina pak zaútočila ze zadní strany hrádku, kde také úspěšně objevila tajný vstup za hradby. Díky tomu jsme záhy skoro všechny lapky obklíčili a zneškodnili. Jeden z lapků nám bohužel proklouzl mezi prsty a při útěku ještě zvolal, že jeho pán si nás najde! Boj tedy neskončil a musíme zůstat i nadále ve střehu. Pro tento den jsme však dosáhli velkého úspěchu. Vítězství bylo naše!

Ihned jsme se s velkou vervou vrhli na otevírání loupežnické truhly s pokladem. Opatrně jsme nadzvedli víko truhly a zůstali stát němí úžasem. V truhle byla spousta drahokamů a zlaťáků! To vše se nám jistě bude hodit při získávání nového vybavení pro další boj s lapky. A ten nás určitě čeká. Kromě cenností totiž v truhle byl dopis od zlého černokněžníka jménem Uljarungund a také mapa okolí Ždánic, kde byly vyznačeny další území lapků. Čeká nás ještě hodně práce!

Dobytím Heřmanova újezdu a získáním pokladu lapků pro nás den skončil. Vrátili jsme se zpět na klubovnu, kde jsme hráli různé hry a bavili se. Uteklo to jako voda a než jsme se nadáli, byla neděle dopoledne. To byl čas sbalit si věci a rozloučit se. Boj o Heřmanův újezd byl za námi. Tak zase někdy na další víkendové akci neviděnou!

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *